Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A munkahelyi hőstressz megelőzése a megfelelő óvintézkedésekkel és funkcionális Helly Hansen munkaruházattal

A munkahelyi hőstressz megelőzése a megfelelő óvintézkedésekkel és funkcionális Helly Hansen munkaruházattal

A hőstressz komoly veszélyeket jelent a munkavállalók egészségére és biztonságára különösen nyáron, amikor a kinti kánikula miatt a beltéri munkaterületeken is jelentősen megemelkedik a hőmérséklet. A hőstressz nem csak a komfortérzetet befolyásolja, hanem súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a hőguta vagy a kiszáradás. A következőkben részletesen bemutatjuk, milyen veszélyeket rejt a hőstressz a munkahelyen, és hogyan lehet ezt megelőzni a megfelelő munkavédelmi ruházat és egyéb óvintézkedések segítségével.

Mi a hőstressz és milyen veszélyeket rejt?

A hőstressz akkor jelentkezik, amikor a test nem képes megfelelően lehűlni, és a belső hőmérséklete túl magasra emelkedik. Ez különösen gyakori a nyári kánikulában végzett munka során, de bármilyen meleg munkakörnyezetben előfordulhat, például ipari konyhákban és gyárakban.

 

A hőstressz veszélyei közé tartoznak:

Csökkent teljesítmény: A hőstressz jelentősen csökkenti a munkavállalók koncentrációját és hatékonyságát, ami növeli a balesetek kockázatát.

Hőguta: Az egyik legsúlyosabb következmény, ami életveszélyes állapotot eredményezhet, ha nem kezelik azonnal. Felismerhető a magas testhőmérsékletről, a forró és száraz bőrről, mentális zavartságról, gyors pulzusról, valamint súlyos esetekben rohamokról is.

Kiszáradás: A folyadékvesztés miatt a test nem tudja megfelelően szabályozni a hőmérsékletét, ami gyengeséget, szédülést és eszméletvesztést okozhat.

Izomgörcsök: Az izomgörcsök gyakoriak a hőstressz miatt, különösen a kemény fizikai munkát végzőknél.

 

Hogyan előzhető meg a hőstressz?

A hőstressz megelőzése érdekében számos intézkedést lehet hozni. A megfelelő munkavédelmi ruházat kiválasztása kulcsfontosságú, de más óvintézkedések is segíthetnek.

Funkcionális munkaruházat

·       Válassz légáteresztő és könnyű anyagokat, amelyek elősegítik az izzadság könnyebb elpárolgását. Nyárra ideális anyag a 100% pamut. A Helly Hansen kínálatában számos könnyű, nyári munkavégzéshez tökéletes anyagú munkavédelmi ruházatot találsz, amelyek vegyes anyagokból készülnek, mint pl. a PES (poliészter szálak) és a pamut keveréke. Az úgynevezett funkcionális anyag, amellyel leggyakrabban a sportpólóknál találkozhatunk, elsősorban hatékony izzadságelvezető és hűsítő hatása miatt népszerű

 

·       A hálós betétekkel ellátott anyagoknak köszönhetően a munkaruházat könnyűvé és légáteresztővé válik. A hálós anyag gyártásához leggyakrabban nejlont vagy poliésztert használnak, amelyet alacsony súly, könnyű karbantarthatóság és szakadásállóság jellemez. Chelsea Evo BRZ munkásnadrágjaink a hőszabályozás kényelmére és a sokoldalúságra tervezett olyan innovatív termékek, amelyet a kis tömegű textília és a nadrág szárán található szellőző tesz különlegessé.

 

·       A Helly Hansen a forró munkanapokra is megálmodta a tökéletes megoldást: könnyed és rugalmas szövetű munkás rövidnadrágokat, melyek pihekönnyű és elasztikus szövetüknek köszönhetően komfortosan dolgozhatsz a legforróbb munkakörülmények között is.

·       A fej védelme kimondottan fontos a tűző napon dolgozóknak, amelyre a Helly Hansen kiváló megoldást kínál szellőzőnyílásokkal ellátott baseball sapkáival, amennyiben védősisak használata a munkához nem kötelező. 

 

·       A ruházat színe is fontos szerepet játszik a nyári egyéni védőfelszerelések kiválasztásában. Válasszunk világosabb színű darabokat, a sötét színek jobban elnyelik a nap hőjét, így csökkentve a dolgozók komfortérzetét.

 

Kiegészítők a kánikula átvészelésére

·       Az egyéni védőfelszerelés piaca folyamatosan fejlődik, és manapság már különböző kiegészítők is rendelkezésre állnak a kánikulában végzett kültéri munkákhoz. Ilyenek a hűtő sisakpántok, nyakpántok, fejpántok, hűtőkendők, hűtőmellények stb., amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy könnyedén felfrissülhessenek a nagy melegben.

 

·       Ajánlott még UV védelemmel ellátott napszemüveg használata is.

 

 

Megfelelő hidratálás

·       Gyakran előfordul, hogy a munkavállalók nem veszik észre az alacsony szintű folyadékbevitel okozta dehidratációt, különösen akkor, ha más elfoglaltságok elterelik a figyelmüket. Ezért fontos hangsúlyozni a rendszeres vízfogyasztás fontosságát, még akkor is, ha nincs érzékelhető szomjúság. A megfelelő hidratáltság fenntartása segít megelőzni az általános kimerültséget, fáradtságot és koncentrációs nehézségeket, amelyek gyakran az alacsony folyadékbevitel következményei lehetnek. Emellett a megfelelő hidratáltság nélkülözhetetlen a test hőszabályozásában is, különösen meleg környezetben vagy fizikai munkavégzés közben, így hozzájárul a munkahelyi komfortérzet és teljesítmény javításához.

 

·       A kávé, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását érdemes mellőzni, mert ezek dehidratálhatják a szervezetet.

 

·       Az elektrolit-tartalmú, ún. sportitalok segítenek pótolni a verejtékezés során elvesztett ásványi anyagokat.

 

Pihenőidők fontossága

·       Tarts rendszeres pihenőket, különösen a legmelegebb órákban.

·       Keresd az árnyékos pihenőhelyeket, ahol kicsit lehűlhetsz.

 

Egyéb hasznos tudnivalók

·       Ha kültéren folyik a munka és megoldható, akkor a leginkább kritikus napszakban, 11 és 15 óra között kizárólag sátorlappal, ponyvával árnyékolt területen dolgozzunk!

 

·       A munkavédelmi oktatások során fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy bármilyen panaszuk esetén, vagy ha kollégájukon tapasztalják a rosszullét jeleit, a munkát azonnal hagyják abba, és kérjenek munkahelyi elsősegélyt vagy orvosi ellátást. Javasolt kijelölni egy dolgozót a megelőző intézkedések betartásának felügyeletére. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

 

 

A funkcionális, szellős munkavédelmi ruházat hozzájárul a komfortos munkavégzéshez és csökkenti a hőstressz okozta veszélyek csökkentését. Az RDS Munkaruha webáruházban mindent megtalálsz, ami a komfortos munkavégzéshez nélkülözhetetlen.