Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A lángálló ruházat fontossága

A lángálló ruházat fontossága

Sokszor többéves gyakorlattal is gondot jelenthet a megfelelő munkaruha kiválasztása a széles és speciális kínálat miatt. Amikor kiválasztod csapatod részére a legjobb darabokat, fontos, hogy figyelembe vedd a dolgozóid igényeit, a funkcionalitást, az egészséget és biztonságot. Mindezek mellett, nem feledkezhetsz meg a csapat változó munkaköreiről sem, hogy mindenki számára megfelelő ruhát választhass. A legtöbb munkaruha feladatkör specifikus, ezért nem mindegy, mire esik a döntésed.

Mi ellen véd a lángálló ruházat?

A legtöbb lángálló öltözetet úgy tervezik, hogy megóvja a viselőjét két fajta elsődleges veszélytől: a gyors tűztől és az elektromos tűztől. 

A gyors tűz

A gyors tűz, mint a neve is utal rá, rendkívül gyorsan terjed és általában valamilyen tűzveszélyes anyag táplálja a lángokat, például gyúlékony folyadék, a szénhidrogén gázai vagy más egyéb gyúlékony anyagok, mint a szén. Ebben az esetben a hőmérséklet elérheti az 500, de akár az 1000 °C is. 

A gyors tűz azokban az iparokban a leggyakoribb, ahol olyan termékeket vagy melléktermékeket állítanak elő, amelyek gyúlékonyak. Ilyenek például a petrolkémiai gyárak és a fémgyárak is. 

Az elektromos tűz

Az elektromos tűz esetében már más a helyzet. Ekkor egy elektromos kisülés a forrás, amit egy elromlott biztosíték, vezeték vagy hibás készülék okozhat. Ezek a tüzek rövidebb ideig tartanak, ha nem terjednek át valamilyen gyúlékony anyagra. Az elektromos tüzek hőfoka jelentősen magasabb lehet, mint a gyors tűznek: a hőmérséklet elérheti a 10000°C is!
Az elektromos tüzek – magától értetődően – leggyakrabban elektronikai üzemekben fordulnak elő. Ámde fontos, hogy bármilyen munkahelyi környezet, amely elektromos tűz kockázatait rejti magában, megfelelően biztosítva kell, hogy legyen a lehetséges veszélyekkel szemben. A legtöbb gyártónak vannak ilyen munkaterületei, bármely iparágba is tartozzanak. 

Miért érdemes lángálló ruhát választani?

A hő- és lángálló ruházat használata és elérhetősége is folyamatos növekvő tendenciát mutat! Manapság egyre több helyen kötelező a viselete, hála a folyamatosan megújuló és szigorodó előírásoknak és szabályzatoknak. A legtöbb iparban fennáll az elektromos veszély, ami jelzi a hő- és lángálló ruhák fontos szerepét. 

Ha a hő- és lángálló ruházatról van szó, érdemes átgondolni annak szükségességét és fontosságát. Ha a cégénél bárki olyan munkakörben dolgozik, ami megköveteli a viseletét, illetve a hatályos szabályok és előírások megkövetelik, nem kérdés, hogy alkalmazni kell. 

A lángálló ruházat fontossága

A lángálló ruházat a következőkben nyújt védelmet:
    • Nem tud lángra kapni.
    • Nem tud a bőrre olvadni, még súlyosabb sérüléseket okozva.
    • Képes szigetelést nyújtani a hővel szemben.
    • Ellenáll a szakadásnak, így tovább védve a bőrt.
    • Csökkenti az égési sérülések kockázatát és magasan növeli túlélés esélyét.


Íme néhány adat, ami szintén segíthet a döntésben: 

    1. A legtöbb égési sérülést a NEM lángálló ruházatok okozzák, mivel azok lángra kapnak és tovább égnek, amik még súlyosabb sérüléseket okoznak.
    2. Évente több, mint 2000 ember sérül meg munkahelyi tűz következtében.
    3. A legtöbb baleset megakadályozható vagy mérsékelhető lett volna a megfelelő hő- és lángálló ruházat viselésével.

Azt tanácsoljuk, hogy ha meg akarod védeni a dolgozóidat vagy éppen magadat, akkor hajts végre egy mindenre kiterjedő, részletes kockázatfelmérést. Az eredmény alapján biztosan el fogod tudni dönteni, hogy milyen ruházatra van szükséged. 

Munkaruházatért nézz szét webshopunkban, ahol a kiváló minőség mellett a kényelem is fontos!